KARBON DIAKTIFKAN

Jurutera kami di Blöndal memiliki kelayakan dan pengalaman dalam membekalkan kediaman atau perniagaan anda di sini; di Malaysia, dengan sistem penapisan karbon diaktifkan yang menangani kebimbangan tertentu anda, mengenai penggunaan air yang selamat dan cekap.

Kesan negatif klorin boleh membawa maut. Telah di temui bahawa klorin boleh menyebabkan kemudaratan kepada janin, bayi dan kanak-kanak. Ia bertindak balas dengan bahan cemar lain di dalam air untuk mewujudkan sebatian penyebab kanser.

Untuk memerangi sebatian berbahaya, pihak berkuasa air tempatan Malaysia kami menggunakan beberapa bentuk penapisan dan penulenan. Klorin ditambah untuk membantu membunuh bakteria, dan meningkatkan kualiti air. Klorin – penting kerana ia adalah, untuk merawat air – sebenarnya amat berbahaya apabila dimakan. Ia boleh bertindak balas dengan bahan reputan organik yang terdapat di dalam air, seperti ranting, daun, dan serangga mati; mewujudkan sebatian penyebab kanser berbahaya yang dipanggil trihalometana (THM).

PENGGUNAAN KARBON DIAKTIFKAN

Pengurangan klorin adalah aspek yang paling penting dalam teknologi penapisan air. karbon diaktifkan menggunakan keluasan permukaannya untuk menarik dan menyerap bahan cemar. Ia adalah yang paling berkesan untuk mengurangkan klorin dan kekotoran lain dari air; mengakibatkan penyingkiran bau yang tidak menyenangkan.

Karbon teraktif mempunyai keupayaan serapan yang luar biasa pelbagai bahan organik terlarut  – seperti penyerapan orthochlorophenol dan penyingkiran klorin bebas dari bekalan air – dan, fleksibiliti direka khas untuk disesuaikan dengan aplikasi tertentu.

PENGGUNAAN KARBON DIAKTIFKAN DALAM SISTEM  PENAPIS AIR  BLÖNDAL

Blöndal menggunakan berbutir karbon diaktifkan (GAC)berasaskan kelapa dalam semua sistem penapisan. GAC merupakan media penapisan yang sangat baik, yang mempunyai ketumpatan yang tinggi, struktur liang yang seimbang untuk penyerapan yang lebih cekap.

FAEDAH TEKNOLOGI PENAPISAN AIR KARBON DIAKTIFKAN

Penggunaan karbon diaktifkan dalam produk akhir yang diingini: air yang bersih dan sihat – tidak mengandungi bahan cemar organik dan bau yang tidak menyenangkan atau rasa tidak enak.