PENAPIS AIR LUAR

Air paip di Malaysia, seperti di tempat lain di dunia, tercemar dengan kesan pelbagai bahan kimia, logam berat, hormon, farmaseutikal, dan banyak lagi. Selain itu, air bergerak jauh melalui paip anda, dan ia sekali lagi boleh tercemar dengan karat, plumbum, dan bakteria, dari saluran dan paip yang membawa kepada harta anda. Blöndal menasihatkan supaya anda melabur dalam penapisan air dan dalam penggunaan penapis air luar.

MENGAPA PENAPIS AIR LUAR ADALAH SUATU KEPERLUAN

Penapis air luar – dikenali dalam industri sebagai, penapis air Point-Of-Entry (PoE) – yang dipasang di titik sambungan bekalan air utama hartanah. Dengan pemasanganya, mereka mampu untuk memerangkap sedimen sebelum ia memasuki bekalan air dalaman hartanah anda; bukan sahaja menjaga kesihatan anda, penggunaan penapis air luar juga akan membantu melindungi pakaian dan kelengkapan, dan memanjangkan hayat peralatan anda.

Bekalan air di Malaysia mengandungi klorin, sebagai pembasmi kuman. Penduduk Malaysia sentiasa diberitahu oleh pihak berkuasa kesihatan bahawa klorin adalah penting, terutamanya jika air tidak untuk minum. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan 0.2 ppm sisa klorin atau klorin bebas sebagai tahap yang selamat untuk bekalan air. Blöndal telah, bagaimanapun, sering mendapati ukuran tahap klorin 2-4 ppm, di Lembah Klang; adalah 10-20 kali dari tahap yang disyorkan!

PENAPIS AIR LUAR MELINDUNGI TERHADAP KLORIN YANG BERLEBIHAN

Kehadiran klorin dalam bekalan air itu telah, tanpa keraguan merupakan fungsi penting, tetapi tahap klorin yang berlebihan perlu dikurangkan; kerana tahap klorin yang tinggi berbahaya kepada kesihatan kita.

Sebagai contoh, kajian baru menunjukkan bahawa pendedahan kepada berpotensi menyebabkan kanser trihalomethane (THM), oleh-produk klorin yang berlebihan di dalam air, adalah lebih cenderung untuk berlaku semasa sedang mandi; berbanding dengan apabila air di minum. Penyelidik kesihatan awam dari Amerika University of North Carolina melaporkan bahawa THMs boleh, pada masa-masa, masuk ke dalam aliran darah, semasa mandi, pada tahap empat kali lebih besar daripada tahap THM dalam air paip. Dr. Riddle, Ph. D., daripada Kemysts Laboratory, juga memberi amaran bahawa “klorin boleh memusnahkan protein di dalam badan dan menyebabkan kesan buruk pada kulit dan rambut.”

Tanpa bantuan penapis air luar yang betul, menyedut wap yang dihasilkan daripada pancuran mandian air panas (dan juga dari mandi air panas) kini terbukti 4-100 kali lebih berbahaya daripada minum air, ditunjukkan melalui penyelidikan yang lainnya. Bagaimana begitu? klorin menyejat ke udara dan kemudian diserap melalui pernafasan, dan juga melalui liang-liang tubuh anda; membuat penggunaan penapis air luar penting untuk mengelakkan klorin yang berlebihan daripada memasuki bekalan air anda.

BAGAIMANA PENAPISAN AIR LUAR BERKERJA?

Penapis air luar berkualiti menghapuskan klorin, produk sampingan pengklorinan, kotoran dan pelbagai partikel lain dari bekalan air perbandaran. Penapis air luar direka untuk dipasang terus ke pintu masuk air utama harta anda, memudahkan penyingkiran bahan cemar dari bekalan air keseluruhan; seluruh rumah atau perniagaan anda. Penggunaan penapis air luaran, menjamin setiap pili di dalam kediaman anda dibekalkan dengan air bersih, ditapis, air bebas-klorin.

BLÖNDAL DAN PENAPIS AIR LUAR

Pembekal air Malaysia mematuhi peraturan Kementerian Kesihatan untuk menyekat tahap klorin dalam bekalan air mereka untuk 0.2-5ppm. Penggunaan penapis air luar adalah penyelesaian yang jelas kepada keperluan untuk perlindungan tambahan daripada tahap klorin yang lebih tinggi.

Penapis air luar Blöndal ini dibangunkan untuk mematuhi (WHO) Pertubuhan Kesihatan Sedunia, menjamin standard penapisan air yang tinggi. WHO, seperti yang dinyatakan, mengesyorkan 0.2 ppm sisa klorin atau klorin-bebas sebagai tahap selamat untuk bekalan air.

Sebahagian daripada usaha kami untuk melindungi daripada pengumpulan bakteria berbahaya, THMs dan toksin lain, penapis air luar Blöndal ini mempunyai fungsi cucian semula automatik atau penyingkiran berkesan bahan cemar ini; membantu untuk melindungi bekalan air Malaysia dan yang lebih penting, melindungi bekalan air harta anda.

Dengan memberi tumpuan kepada membantu untuk memenuhi keperluan Malaysia untuk air bersih dan selamat, Blöndal pakar dalam pembangunan dan pemasaran penapis air luaran mesra alam sesuai untuk penggunaan seluruh rumah.