AIR SULING

Penggunaan biasa air suling, atas sebab-sebab kesihatan, mempunyai kebaikan dan keburukan. Tetapi, ketiadaan galian yang terhasil secara semula jadi dan garam di dalam air suling telah menimbulkan kebimbangan kesihatan yang perlu diberi perhatian.

BEBERAPA FAKTA MENGENAI AIR SULING

Apa sebenarnya air suling? Mari kita mulakan dengan definisi penyulingan. Penyulingan ialah proses di mana air di didih dan disejat, selepas itu wap terpeluwap dan dikumpul. Air suling mempunyai rasa yang sungguh hambar, kerana semua mineral, yang sebenarnya memberi air rasa, telah dikeluarkan.

Air suling biasanya terdiri tanpa apa-apa selain daripada molekul hidrogen dan oksigen, dengan tahap pH di bawah 7; dan tiada tambahan gas, mineral, atau bahan cemar. Terdapat kajian yang mengesahkan manfaat minum air suling – jika ada yang memohon untuk membersihkan atau menyahtoksik badan – kerana kualiti penyerap yang unik. Walau bagaimanapun, ini perlu dilakukan hanya untuk jangka masa yang singkat; contohnya beberapa minggu, paling lama.

Air suling adalah selamat untuk diminum. Walau bagaimanapun, minum air suling – pada, setiap hari secara tetap – berpotensi membahayakan. Terdapat bukti penyelidikan yang air suling menyerap karbon dioksida, apabila terdedah kepada udara, dan ini difikirkan boleh mengurangkan pH air ke tahap yang lebih berasid. Keasidan boleh meningkat, seterusnya membawa kepada masalah kesihatan, apabila dimakan. Lebih banyak air suling diminum, dan lebih lama seseorang meminum air itu, lebih berkemungkinan seseorang untuk mengalami kekurangan mineral; yang membawa kepada tahap keasidan yang lebih tinggi dalam badan.

KEGUNAAN SESUAI UNTUK DISTILLED WATER

Air suling digunakan lebih kerap untuk tujuan penyelidikan (berbanding untuk kegunaan manusia), di mana ketulinan air adalah kritikal; atau dalam aplikasi industri, di mana deposit mineral boleh menyebabkan hakisan dan kerosakan, dari masa ke masa.

Dalam industri automotif, air suling juga sering digunakan ke atas bateri asid plumbum yang digunakan dalam kereta dan trak; meningkatkan jangka hayat bateri jenis ini. Air suling adalah juga lebih baik daripada air paip untuk digunakan dalam sistem penyejukan automotif. Mineral dan ion biasanya ditemui dalam air paip boleh menghakis komponen dalaman enjin.

Dan di rumah, menggunakan air suling dalam seterika stim untuk pakaian, boleh membantu mengurangkan deposit galian dan membuat besi tahan lebih lama.

PENDIRIAN BLÖNDAL TERHADAP PENGGUNAAN AIR SULING

Air suling cenderung untuk menjadi berasid dan hanya boleh disyorkan sebagai satu cara untuk membuang racun keluar dari tubuh. Apabila ini dicapai, penggunaan berterusan air suling adalah idea yang buruk.

Sistem penapisan air Blöndal , dengan penggunaan teknologi membran ultra-penapisan  0.01 mikron, menjana apa yang diiktiraf sebagai sumber air yang ideal untuk tubuh manusia; air yang sedikit beralkali, terima kasih kepada kehadiran garam dan mineral seperti kalsium dan magnesium yang terhasil secara semula jadi.

Blöndal – Distilled Water – Malaysia